Af Julie Hindkjær, frivillig journalist i Roskilde Festivals Mediehus.
Der bliver talt meget om at reducere madspild. Men Matt Orlando gør rent faktisk noget ved det. Som medstifter af Endless Food Co. har den verdenskendte kok viet sit arbejdsliv til én mission:
At få os til at se råvarer – og især rester – som ressourcer, ikke som affald.
“Vi producerer allerede mere mad, end verdens befolkning har brug for. Faktisk ryger over 30 procent af den mad ud i skraldespanden. Det er ikke bæredygtigt – og det er slet ikke nødvendigt.” siger Matt Orlando.
Om Matt Orlando
Matt Orlando er en amerikansk kok med base i København. Han er opvokset i San Diego og har arbejdet med nogle af verdens mest anerkendte kokke, herunder Eric Ripert, Raymond Blanc, Heston Blumenthal, Thomas Keller og René Redzepi.
I 2013 åbnede han sin egen restaurant, Amass, der blev kendt for sit kompromisløse fokus på bæredygtighed. Han er i dag medstifter af Endless Food Co. og planlægger at åbne en ny restaurant i København i efteråret 2025.
Torsdag kl. 14.00 kan du møde Matt Orlando på Food Is Now-scenen på festivalens Indre Plads. Her vil han vise dig, hvordan smag, bæredygtighed og nysgerrighed går hånd i hånd. Der bliver ingen løftede pegefingre, men i stedet vil han besvare spørgsmål som:
Hvordan får vi karamelsmag ud af en bananskræl? Hvad sker der, hvis vi laver chokolade uden kakao – men med upcyclede ølkorn? Og hvorfor køler vi stadig æg ned, når de i virkeligheden ikke behøver det?
Hvis du tør dukke op torsdag på Food Is Now, får du desuden lov til at smage på innovative snacks lavet af råvarer, der normalt vil blive smidt ud. Hvad det helt præcist er? Det må du møde op for at finde ud af.
Men han vil gerne røbe, at det bl.a. involverer en helt ny type “chokolade” uden kakao, og måske lidt karamel lavet på – ja – den nu famøse bananskræl.
“Vi skal ændre mindset, før vi ændrer adfærd,” siger Matt Orlando. “Når først du opdager potentialet i det, du troede var skrald, åbner der sig en helt ny smagspalet.”
Sammen med Endless Food Co. dykker Matt Orlando også ned i nogle af de store ord, vi hører igen og igen i madverdenen: Regenerativ. Økologisk. Bæredygtig. Hvad betyder de – helt konkret – for den måde, vi spiser på? Og kan de spille sammen, eller modarbejder de hinanden?
Vi skal være åbne for kompromiser, mener Matt Orlando. Og så skal vi opfinde nye løsninger, der både tager hensyn til miljøet og smager fantastisk.
“Vi vælger at se bæredygtighed gennem linsen af lækker mad. For hvis det ikke smager godt, er der ingen, der gider spise det.”
Matt Orlando er ikke kun til stede på Food Is Now med talken torsdag. Lørdag 17.30 samme sted disker han og sit team op med en tre-retters menu baseret på upcyclede råvarer som byg og ølkorn. Her kan du fylde maven op med god og revolutionerende mad samt blive klogere på fremtiden som madelsker.
“Festivaler er en perfekt platform for forandring. Folk er nysgerrige, åbne og klar på at prøve noget nyt. Hvis bare nogle få tager tankesættet med hjem, er det nok."

Er du sulten efter flere smagsoplevelser og tankevækkende samtaler? Food is Now byder på et tætpakket program, hvor du både kan lytte, smage og blive klogere:
Torsdag kl. 11 kan du flette med korn og blive klogere på regenerativt landbrug i selskab med Vild Hvede.
Torsdag kl. 12 fejrer Øhavet årets grøntsagshøst med en festlig frokost – husk billet.
Torsdag kl. 15, fredag kl. 14 og lørdag kl. 14 inviterer Madland til samtaler, der kobler smag med refleksion.
Torsdag kl. 18 kan du diskutere det meningsfulde liv med Thypisk – og måske runde af med surdejspizza, hvis du har sikret dig en billet til det udsolgte event.
Fredag kl. 10.45 tager Coffee Collective dig med på kaffebønnens rejse fra jord til kop – og hvis der stadig er billetter, kan du også købe en BMO og en virkelig god kop kaf’.
Lørdag kl. 11 sætter Færm og Øllingegaard fokus på fremtidens ost og fortæller om de små hemmeligheder bag den store smag.